De kop van deze blog zegt het al, we zijn onszelf te koop aan het zetten. Dit keer een blog met een tekst die ik echt kwijt moet. Eerst wist ik niet goed hoe te beginnen maar hier komt ie. In een notendop.
Het begin:
Door sociale media verliezen wij de grip op onze democratie. Dat klinkt best gek, dat weet ik maar het is een feit. Of eigenlijk moet ik zeggen; voor mij is dat een feit. 'Hoe dan?' Hoor ik je vragen. Nou…komt ie.
Twintig jaar geleden (het is erg dat ik echt al zover kan terugkijken en zelfs nóg eens 20 jaar daarvoor, eye-opener) bestonden er nog geen mobiele telefoons zoals nu. Je had een Nokia(atje) , een Ericson, de handpalm kleine Samsung (populair bij mijn vriendinnen) dat soort spul. Geen touchscreen en multifunctionele alles-in-één-kunner zoals nu. Je kon gewoon bellen en sms-jes sturen, en dat was het wel zo’n beetje. Ik geloof dat de Blackberry (zelf nooit gehad) het dichtst in de buurt kwam van wat we nu als ons dagelijks verlengstuk gebruiken, de Smartphone.
Alles-in-één:
Definitie smartphone: een smartphone is een mobiele telefoon waarvan de functionaliteiten meer lijken op die van een computer, zoals toegang tot het internet, muziek luisteren, video’s bekij... En daar hield het op, zoveel tekst kon de PC encyclopedie niet meer verwerken. Dus ga ik verder: ‘video’s bekijken, foto’s en video’s maken, netflixen (tegenwoordig een werkwoord), stappenteller, routeplanner, spotify, tv kijken, agenda, weerbericht, krant lezen, boeken lezen, internetbankieren, shoppen, betalen etcetera, de lijst is eindeloos. Oh, facebook en Insta…oei, niet vergeten, ouderwetse ik.
Wat nou kuddedier? Ja in je gedrag ja:
Een alleskunner, zo lijkt het. Maar ook een allesvernietiger. Waarom? Nou, de mens, de kuddedier, is enerzijds aan het individualiseren doordat de wereld rondom hem/haar wegvalt zodra de smartphone uit de zak wordt getrokken. Net als vroeger bij de tv, alles gefocust op dat ene beeldscherm. Of de krant op het station, ieder met zijn neus in de krant. Ja, ze stonden toen ook heus niet de hele tijd op het station met elkaar te kletsen, die vreemden. Maar nu is het erger. Zelfs de bekenden kletsen niet meer met elkaar als ze op de trein of de bus staan te wachten. De telefoon wordt al automatisch getrokken op het moment dat men zich heeft geïnstalleerd (ergens, thuis, restaurant, op visite, vergadering, halte) het ding piept en men vergeet dat er een gesprekspartner binnen handbereik aanwezig is. Daar bestaat een benaming voor; Individueel bezig zijn.
Anderzijds kan de smartphone worden gebruikt om stante pede te reageren op berichtjes die door anderen de digitale wereld in worden geslingerd. En dat doen we en masse (ja hallo, weer dat kuddedier, en niet uit sociaal oogpunt). Mijn beschuldigende (virtuele) vinger gaat dan automatisch uit naar Facebook. Want daar wordt mij toch een kots (pardon voor mijn taalgebruik) op vertoond. Ieder mens in het bezit van FB en die kan lezen en (een beetje) schrijven kan lukraak wat dan ook op facebook zetten. Ik zou haast zeggen: wat hij of zij maar wil. En dat is tegenwoordig best veel want men vind overal wel wat van. Het ergste zijn de mensen die een mening (over iets) hebben gevormd over een mening van een ander…………..Nog eens? Een mening vormen over de mening van een ander. Ofwel, een eigen waarheid hebben gevormd over de tentoongespreide waarheid van een ander, waarop die ook gebaseerd moge zijn. Volg je het nog?
Uitspraak: “Ik heb onderzoek op internet (!) gedaan naar factor X en daar kwam een analyse uit van ….”
En dat vind ik verontrustend. Want weet jij veel waar dat onderzoek vandaan komt? Dat is hetzelfde als de mensen die mij vragen of ik wel weet wat ik in godsnaam mijn lijf in heb laten spuiten. Dan zeg ik: “mhm, weet jij wat jij je niet het lijf in hebt laten spuiten?” En dan krijg ik geen antwoord. Een retorische vraag waarvan men zelf denkt, of beter, suggereert, een antwoord op te hebben, maar met een wedervraag van mij staan ze verstomd. Een reactie, in de vorm van een antwoord, blijft uit. Kan ook niet anders, want ze weten het zelf niet. Maar wel belerend naar mij wijzen. Want ze doen alsof zelf met hun witte jas in een laboratorium hebben gestaan om onderzoek te verrichten naar een virus of een vaccin dat werkt, of niet werkt. Op korte of lange termijn effecten. En het ergste is. Ze drammen door in hun eigen overtuiging. Laat toch ieder zijn eigen gevoel volgen.
Tweedracht:
Val mij daar niet mee lastig. Dat doe ik ook niet bij jou. Overtuig mij niet van jouw gelijk en jouw visie, ik heb die van mijzelf. En vooral: Stop ermee om dit op internet te verspreiden. Hele volksstammen komen tegen elkaar in opstand. Doordat bijna iedereen (kijk, ik blijf netjes) maar zijn eigen visie wil opdringen aan een ander. Tweespalt, tweedracht, polarisatie, onenigheid, geruzie, agressie zowel verbaal als non-verbaal, dat werkt men ermee in de hand. En waardoor? Doordat men tegenwoordig op ieder tijdstip, op elke plaats en onbeperkt zijn onmin en reacties kan tentoonspreiden via zijn smartphone. Ja, daar heb je hem weer. Gevolg: een democratie die zwaar onder druk komt te staan. Enerzijds doordat Corona zijn zware stempel heeft gedrukt op de mens, dat klopt maar het werd tijd dat we eens met onze neus op de feiten werden gedrukt van onze meer, meer, meer cultuur. En anderzijds doordat men te pas en te onpas op elk medium, krant, tv, fb via een smartphone kan reageren en/of situaties overdreven worden, ofwel dusdanig uitvergroot, dat het op dat moment de enige heersende waarheid is die men ziet. En die vervolgens vijf minuten later door een andermans waarheid wordt ondermijnd en bekritiseerd. En ik zeg maar één ding hierover: Mens denk toch eens na voordat je wat zegt, doet, schrijft, schreeuwt of wat dan ook!
Iets goed, of iets minder goed:
Toegegeven, de smartphone bracht en brengt ook mooie dingen met zich mee. Maar welke, dat is allemaal heel persoonlijk. Bovendien denk ik dat door gebruik van sociale media op slimme telefoons langzaamaan de nadelen zwaarder beginnen te wegen dan de voordelen. Maar ook dat is persoonlijk en mijn mening. Jij mag denken wat jij wilt. Maar wees zuinig op wat je hebt. Want onze democratie is nog altijd één van de beste van de wereld.
Fijne dag nog,
Liefs
Charlotte.
Het verkwanselen van onze democratie door sociale media
« Het onbereikbare najagen Aanloop en voorpret »
Reactie plaatsen
Reacties